Friday, June 25, 2004

Mannen om anonymitet

Fredagsfyran v 25
Tema: Anonymitet



1. Är du anonym utav dig på bloggen?
Jajjebox. Ska jag motivera också? Jo, jag tror det beror på att jag då vågar vara lite mer avslappnad, rak och fördömande. Det blir roligare så.

2. Varför tror du folk vill vara anonyma?
Det beror nog på att de då vågar vara mer avslappnade, raka och fördömande.

3. Spelar det någon roll? (fråga 2 alltså)
Nej, inte vad jag har märkt.

4. Hur känns det idag? (Den här frågan kom med för att killen som gör Fredagsfyran inte kom på en fjärde fråga på temat.)
Jo tack. Idag är det årets mest överskattade helgdag, midsommarafton. Sill och nubbe och grejer. Men det känns rätt OK, och bara vädret tillåter så grillas det.

Friday, June 18, 2004

Konstig flicka med konstigt namn



"Morvern Callar"
Storbrittanien 2002
Regi: Lynn Ramsay
I rollerna: Samantha Morton, Kathleen McDermott...

Morvern är en tjej i 20-årsåldern som bor i en liten skotsk industristad. Hennes liv är skit, ända fram till en oväntad händelse förändrar hennes situation...

Mer än så vill jag faktiskt inte säga om handlingen, för det skulle avslöja allt för mycket. "Morvern Callar" är en fin liten road movie-aktig sak där musiken och fotot är stor del av behållningen.

Thursday, June 17, 2004

Språklådan del 20

Dagens ord att piska in i ert löjligt tunna ordförråd är

APART = distingerad, ovanlig, egendomlig, originell, pikant.

Exempel: "Min styvson Olles vana att gnugga sig mot alla lyktstolpar han passerar kan te sig aningen apart."

Sunday, June 13, 2004

Bästa EU-vals-kommentarerna

De bästa kommentarerna från "mannen på gatan" jag hört angående EU-parlamentsvalet:

"Det känns inte som det angår mig." (Not: Personen påstår alltså att hon inte påverkas/är en del av samhället.)

och

"Kommer jag inte på vad jag ska rösta på så ska jag i alla fall gå dit och blankrösta" (Not: Det är rätt meningslöst att blankrösta i ett personval till EU-parlamentsval. Och blankrösterna redovisas inte ens.)

Joe Rogan om äktenskap

"I look at marriage in the same way I look at genital piercing - I support your right to do it, but it don´t seem like the best idea in the world. <...> There is a 65 % divorce rate. What does it have to be - like 90%? - before people stop doing it? I don´t know why you have to a a legal contract with the state in order to be happy? Its an archaic tribal ritual, and I just can´t understand why people keep doing it. Why do you have to go to court for a relationship? How about - if you like each other you should hang out together, and if you don´t like each other anymore, stop hanging out! Why go hire laywers, and go crazy, and hate each other, loose all your stuff. It seems a little odd. It seems strange."
- Joe Rogan



Posted by Mannen at June 13, 2004 12:07 PM

Mannen om religion

Fredagsfyran v 24
Tema: religositet



1. Tror du på Gud/ Jehova/ Allah/ Mammon/ Whatever?
Nej, men jag skulle verkligen vilja att det fanns något sånt där - någonting att skylla all världens ondska på. Och ibland tror jag nog lite trots allt.

2. Har du provat någon New Age-grej? (typ stenar, auror, etc)
Nej, sånt där är jag absolut emot, p.g.a att det allt som oftast är nån som försöker profitera på sinnessvaga människor.

3. När var du på Gudstjänst (el. dyl.) senast?
Oj. Räknas bröllop? Begravning? Annars var det nog konfirmationen för typ 10-11 år sedan. Ja, jag är konfirmerad. Ja, jag är medlem av Svenska kyrkan. De gör trots allt mycket gott, så de är värda någon hundring om året från mig... kanske. Men de har ju i.o.f.s redan en himla massa pengar som de borde göra något vettigt av.

4. Vilken är den bästa religionen?
Ingen aning. Borde väl vara någon naturreligion någonstans som inte har så stor politisk inverkan.

Tuesday, June 08, 2004

Kloner i dagens musik

Jag vill uppmärksamma alla på den omfattande kloning som pågår i dagens musikutbud. Fem exempel (utan inbördes ordning):

1. Scissor Sisters "Take Your Mama" är en klon av nån gammal Elton John-låt.

2. Jens Lekman ÄR Divine Comedy.

3. Nicolai Dunger försöker vara en ung, arg Van Morrisson.

4. Fibes Oh Fibes´ sångare låter förvillande lik Beautiful South-sångaren.

5. Hajpade Ume-bandet Deportees låter som Prince goes country.


Daniel = märklig

Utan att reflektera särskilt över min sexuella läggning ska jag idag hänge mig åt att skriva en stump om Daniel Day-Lewis, en skådespelare som har beskrivit sig själv som "a lifelong study of evasion". Jag vill också beskriva honom som "a lifelong study of ambivalensce and self-contradiction"...



Daniel Day-Lewis är 187 cm lång och föddes 1957 i London, England. Han slog igenom i "Varats olidliga lätthet" ("The Unbearable Lightness of Being", 1988), inför vilken han lärde sig tjeckiska för att kunna bryta på ett trovärdigt sätt.

Daniel är mest känd för "Min vänsta fot" ("My Left Foot", 1989), en roll för vilken han fick mottaga en Oscar. Inför den rollen hade han levt i rullstol i flera veckor för att bättre kunna gestalta en handikappad.

Efter Daniel hade fått sin fina Oscar beslutade han naturligtvis att, istället för att påbörja en karriär i Hollywood, återvända till att spela teater England. Men efter en tid blev han utbränd av det och har inte stått på en teaterscen sedan 1992.

På tal om skådespeleri har Daniel sagt:
"I suppose I have a highly developed capacity for self-delusion, so it's no problem for me to believe I'm somebody else."
och
"If I weren't allowed this outlet, there wouldn't be a place for me in society."

Daniel tycker inte om att göra film. På de senaste femton åren har han medverkat i sex filmer: "The Last of the Mohicans" ("Den siste mohikanen", 1992), "The Age of Innocence" ("Oskuldens tid", 1993), "In the Name of the Father" (1993), "The Crucible" ("Häxjakten", 1996), "The Boxer" (1997) och "Gangs of New York" (2002). Han tackade naturligtvis nej till att spela Aragorn i Lord of The Rings-filmerna.

Daniel är naturligtvis gift med Rebecca Miller, dotter till den store amerikanske dramatikern Arthur Miller. Daniels tre söner heter naturligtvis Gabriel-Kane Adjani, Ronan Cal och Cashel Blake.

1993 ansökte naturligtvis Daniel om irländskt medborgarskap och flyttade till Wicklow, Irland.

Daniel hade flyttat till Florens, Italien och försörjde sig som skomakare när han övertalades av Martin Scorsese att medverka i "Gangs of New York" (2002). Förrutom skomakeriet är Daniel även en duktig snickare.

Daniel blev förkyld under inspelningen av "Gangs of New York", men vägrade byta sin karaktärs tunna rock mot en tjockare med motiveringen att den tjockare inte fanns på 1800-talet då filmen utspelar sig.

På frågan om huvuvida Daniel kommer att spela in fler filmer i framtiden svarade han: "Nothing happened over the course of making Gangs of New York that made me think, 'Why don't I do this more often?'"

Tveksamt krogval

En bild att ha i åtanke när man funderar vilket uteställe i Umeå som man ska välja för kvällen:

Stånd



A: "Nämen vafan Micke, har du stånd?"
M: "Ja, det kan du hoppa upp och sätta dig på!"
A: "Okej!"

Posted by Mannen at June 8, 2004 08:32 PM

Monday, June 07, 2004

Förbannat

Fredagsfyran v 23
Tema: förbannat

1. Vad var det senaste du retade upp dig på?

Jag retar ofta upp mig över alla orättvisor i samhället. Jag såg nyss en dokumentär om CIA. Då blev jag lite upprörd över hur de har fått hålla på (United Fruit o.s.v). Sen hör man ju om EU hela tiden, och förvånas över vad det är som driver fram detta monster. Jag tippar nytt världskrig inom 10-15 år.

2. Blir du lätt förbannad?

Nej, verkligen inte. Inte på folk i min omgivning i alla fall. Det är väldigt sällan. Ibland blir man lite less på att nån är dum, men det är ju inget man blir arg av.

3. Hur brukar din ilska te sig? Alltså, hur är “ditt irriterade jag"?

Eh... jag vet inte. Jag antar att jag mest bara gnäller. Jag är definitivt ingen
"kasta tallrikar"-typ. Ganska konflikträdd. Backar hellre.

4. Har du någon egenskap som brukar reta upp personer?
Jag tror att jag säger vad jag tycker lite för ofta. En del tål inte sånt.

Posted by Mannen at June 7, 2004 09:22 PM

Wednesday, June 02, 2004

Den flygande elefanten

Det finns ju begrepp som "sambo", "särbo" o.s.v - men vad är "dumbo"? Jo, det är ett par som borde flytta i sär men är för dumma för att förstå det.

Contributors

Blog Archive