Sunday, March 29, 2009

Veckans citat

"Ta ert bistånd och stick." - Eritreas ambassadör Yonas Manna apropå förhandlingarna om att få fängslade journalisten Dawit Isaak frigiven. I GP via Fokus.

I get up, and nothing gets me down

Jag fick idén att börja köpa ”Situation Stockholm”, tidningen som säljs av hemslösa. Den kostar 40 kronor, varav den hemlöse får 20 kronor.

Sedan fick jag idén att be försäljaren att hoppa så att jag kan ta en bild med min mobilkamera. Som om jag vore Stina Dabrowski.

Ingen verkar ställa upp.

Saturday, March 28, 2009

Both sides now

Rows and floes of angel hair
And ice cream castles in the air
And feather canyons ev'rywhere
I've looked at clouds that way

But now they only block the sun
They rain and snow on ev'ryone
So many things I would have done
But clouds got in my way
I've looked at clouds from both sides now
From up and down, and still somehow
It's cloud illusions I recall
I really don't know clouds at all

Moons and Junes and Ferris wheels
The dizzy dancing way you feel
As ev'ry fairy tale comes real
I've looked at love that way

But now it's just another show
You leave 'em laughing when you go
And if you care, don't let them know
Don't give yourself away

I've looked at love from both sides now
From give and take, and still somehow
It's love's illusions I recall
I really don't know love at all

Tears and fears and feeling proud
To say "I love you" right out loud
Dreams and schemes and circus crowds
I've looked at life that way

But now old friends are acting strange
They shake their heads, they say I've changed
Well something's lost, but something's gained
In living ev'ry day

I've looked at life from both sides now
From win and lose and still somehow
It's life's illusions I recall
I really don't know life at all
I've looked at life from both sides now
From up and down, and still somehow
It's life's illusions I recall
I really don't know life at all


- Joni Mitchell, "Both sides now"

Friday, March 27, 2009

Sväljer du kravmärkt eller tuggar du grishals?

... det är en textrad i bob hunds ”Tinnitus i hjärtat”, från nya albumet "Folkmusik för folk som inte kan bete sig som folk". Ett panelprogram i P4 spelade den och dessutom nya singlar Lisa Ekdal och Staffan Hellstrand. Jag tycker alla tre var bra. Håller jag på att bli gammal? Mmm, bara det faktum att jag lyssnar på P4 ibland är kanske svar nog på den frågan, men vafan, de spelar ju "Lady (Hear me tonight)" med Modjo på den kanalen nu för tiden så...

När jag ändå bekänner saker: Jag gillar "Nyhetsfajten" som gick på TV8 som alla andra hatade. Och jag tycker den där julspecialen av "Svensson, Svensson" från 90-talet som brukar gå på julafton är riktigt kul på riktigt. Det kanske inte är gammal jag börjar bli, utan galen?

Thursday, March 26, 2009

Aldrig får man vara först med något

Trodde att jag skulle bli rik på att lägga upp en linjal-pdf på nätet. Det fanns så klart redan massor.

Wednesday, March 25, 2009

Beneath me, this awful city, it screams like an abattoir full of retarded children

[abattoir = slakthus]

Kikade på "Watchmen". Antar att alla känner till historien, så här följer lite åsikter.



Det var mäktigt, episkt och förvånansvärt lik serien. Nästan ruta för ruta har återskapats, och med oväntat mycket av berättelsens mörker och djup välbehållet. Därmed är det också en film för vuxna, och de som kan sin 1900-talshistoria. Om man till exempel inte vet vem Richard Nixon är, eller att det är lustigt att han är inne på sin 5:e mandatperiod i Vita huset i filmen, kan man lika gärna avstå att titta. Och mycket riktigt droppade några 15-åringar ut ur salongen efter en stund, efter att de några gånger tittat på varann och skakat på huvudet. De skulle väl hem och gråtrunka framför World of warcraft, eller något annat som ger omedelbar stimulans utan tillfälle till eftertanke.



Filmen är alltså falskt marknadsförd, eftersom många tror att det är nån slags X-men-klon. Men som film ger jag den godkänt. Jag förstår ju att seriens skapare Alan Moore helst skulle slippa se den bli film, men det hade han ju kunnat tänka på innan han gjorde sig av med rättigheterna över den. Utan att kunna särskilt mycket om foto vill jag säga att fotot är underbart, och dagens specialeffekter gör ju ingen besviken. Dessutom är musiken är härligt vald, ofta utifrån citat från serien - till exempel är det ju snudd på ståpäls när Nite Owl och Rorschach vandrar över snön till "Two riders were approachin, and the wind began to howl" i Hendrix version av "All along the watchtower". Men framför allt är skådespelarna inget mindre än fantastiska. Jag hade knappt hört talas om någon av dem, vilket ger massor av extra trovärdighet (jämfört till exempel med alla svenska filmer, där minsta biroll ju hade ett känt ansikte).

Det är uppenbart att regissören Zac Snyder vill förvalta serien - få med allt och inte tillföra eller betona något nytt. Och Time Magazine rankar serien "Watchmen" som en av de hundra bästa romanerna sedan 1923. Det är ingen jävla slump.

Tuesday, March 24, 2009

Språklådan del 79: Perenn

Dagens ord att smiska in i ert pinsamt futtiga ordförråd är

perenn = flerårig. Används vanligen om perenna nyheter, det vill säga nyheter som återkommer årligen. Ett exempel på en sådan är den här om vad utbildningar på universitet och högskola kostar. Ofta har nyhetsredaktörer en lista på vilka nyheter som kan återkomma år efter år. Just den här om utbildningskostnanderna ligger mig särskilt varmt om hjärtat - det är lika lustigt att se den varje år, utan att nån verkar bry sig, och förändring blir av. Opera- och konstfolket måste ha helt sjukt starka lobbyister!

Monday, March 23, 2009

Du är inte ensam om att bära denna längtan

Perssons Pack har tydligen gjort comeback. Men det blir ju aldrig riktigt som förr. Jag var aldrig något större fan, men de har ju knåpat ihop "Tusen dagar härifrån", en av de mest fantastiska svenska låtarna nånsin. Och det var långt innan Eldkvarn, Moneybrother och diverse andra började missbruka det där Roy Bittan-pianot. Och Jacob Hellman är ju ett geni och numera närmast en mytologisk varelse, med all rätt. Var så goda!

Sunday, March 22, 2009

I´m looking for the can in the candy store

Många har hört av sig och undrar vad jag tyckte om Sisters of Mercy-konserten igår kväll. Som jag sa till nån så var det inte mitt livs upplevelse direkt, men inte heller så illa att jag grinar. Mina förväntningar var lågt ställda, till skillnad från Herr Strage, som verkar ha förväntat sig nån slags tidsmaskin tillbaka till 1988. Eller som Karate-Jonas uttryckte det - "Strage hade väl för en gångs skull fått med sig en brud på konsert och snackat sig varm".



Däremot kan jag inte låta bli att förundras över vad som hände med gruppen. Sångaren, hobbykemisten och coolhetsfantomen Andrew Eldritch avskyr alltså att turnera (även om han står ut med själva uppträdandena, gömd bakom kompakt rökmaskinsrök) - ändå turnerar karln varje år, om än så bara för att spela på små ställen. Och han skriver tydligen ny musik hela tiden, som spelas live. Men han vägrar ge ut plattor, eller ens sprida nåt på nätet. Hemsidan förklarar en del, men det är ändå somewhat enigmatic.

Saturday, March 21, 2009

The battle for women's rights has been largely won

... sa Margaret Thatcher i början på 80-talet. Noterar att TV4 Plus har börjat visa ”Javisst herr minister”, en brittisk satirserie om politik från 1982. Är det inte lite tragiskt att det inte hänt mer än att den fortfarande är aktuell?

Det är rätt invecklat. Och folk gillar inte invecklad musik längre, eller hur?

Ikväll smäller det, mitt favoritband från högstadiet The Sisters of Mercy hedrar Stockholm med en konsert för första gången sedan 1991. Och jag, Butcher och Karate-Jonas tänker vara där.

Per Dingding-Larsen intervjuar Andrew Eldritch 1993, del 1:



... och del 2.



Och så spår 1 på första skivan. Mycket attityd.

Friday, March 20, 2009

"På lördag är det ansiktsmålning på McDonalds"

... "Då målar vi ditt barn som en död ko." - McDonalds tv-reklam. Typ.

Jasså, pappa pundar alltså

Men pappa, vilken skräll. Det hade man ju aldrig kunnat tro att döma av hans uppträdande i media. Men pulvret i byxorna kan alltså vara nån annans? Och det i blodet då, kan det vara efter att ha bytt kroppsvätskor med nån Gynning eller Rosing?

Hittills stavas med två t och ett l.

Apropå det jag skrev igår om att stava fel... Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l. Hittills stavas med två t och två l...

Thursday, March 19, 2009

Ingen skam i kroppen alls

Haha, vilken lustig chef borgarna har grävt fram till AF.

Evil geniuses for a better tomorrow?

Från Vanity Fair via DN, här kommer en lustig definition av vad som orsakat den ekonomiska krisen:
Yet another hedge-fund manager explained Icelandic banking to me this way: "You have a dog, and I have a cat. We agree that they are each worth a billion dollars. You sell me the dog for a billion, and I sell you the cat for a billion. Now we are no longer pet owners, but Icelandic banks, with a billion dollars in new assets."

Innocence is no excuse

Nu finns inte längre några ursäkter för alla idioter ute på nätet att stava fel. Ni har säkert missat det, men Svenska Akademiens Ordlista finns numera online. Och de fortsätter att missbruka mottot som de snott från mig, det som står tatuerat i min ljumske:

Konsten att börja oroa sig och sluta leva

... heter ett "svenskt filosofiprogram från 2009" på TV8, som gått mig helt förbi. Kanske den bästa titeln på ett tv-program någonsin. Låter som något för mig, tur det finns webb-tv.

Monday, March 16, 2009

Sunday, March 15, 2009

Scarred for life, no compensation

... private investigations? Se Detektivbyrån live på spårvagn här.

Thursday, March 12, 2009

Dagens namn: Magnum Allium

Dagens namn har Ståle Storlökken, norsk jazzmusiker.

Uzbekiska dvärgar ute på en rigg

Förra året tilldelades Thomas Engström Tidskriftspriset i kategorin Årets krönikör. Jag har hittills inte fattat varför. Men i senaste Fokus slog han till med sin första vettiga krönika, om filmbolagen. Grattis Thomas!

Tuesday, March 10, 2009

Dagens overstatement

"I'm more than an actor. I'm an icon, an industry." - Corey Feldman (barnskådis från "Gremlins" och "The Lost Boys" som sedan dess spenderat det mesta av sin tid med att skjuta heroin)


Men hur kan man se ut som 15,
när man är en 37-årig pundare?

Sunday, March 08, 2009

Dagens Silfvernagel-Balassa: Blizzard

Eva Blizzard är ordförande i bostadsrättföreningen Arkitekten 6.

Begbie goes to Hollywood



Noterar att kvalitetsskådespelaren Robert Carlyle nedlåter sig till att medverka i ”24 Redemption”. Ska man kanske behöva se eländet?

Saturday, March 07, 2009

Are you a man or a mouse?



Veckans citat:
”Man kan inte vara 30 % människa, för endera är man människa eller så är man elefant!” – advokat Peter Althin i Pirate Bay-rättegången.

Wednesday, March 04, 2009

16 Gubbpower?



Rockfestivalen "Where the action is" i Stockholm satsar ungt i år. Ännu så länge bekräftade bokningar:
Neil Young, 63 år
Nick Cave, 51 år
Duffy, 24 år (men riktar sig till en mogen publik va?)
Seasick Steve, cirka 55 år?

Mmm. Låter som nåt för mig.

Jag ammar min mamma

... skulle en dokumentär på Kanal 5 kunna heta.

Tuesday, March 03, 2009

Dagens mode?

Råkade slänga ett getöga på omslaget av kvalitetsmagasinet "Sofis mode" nu i veckan. Rubrikerna löd "Toms förtryck knäcker Katie. Utmattad, tärd, isolerad” (illustrerad med bild på sliten Katie Holmes) och ”Jessica, 26: ”Jag har steriliserat mig”. Märkligt mode du har Sofi.

Monday, March 02, 2009

Ockelbo, Gotham, what´s the difference...

Jag tar tillbaka allt jag sa om Daniel Westling och likhet med vissa amfibier. Det var elakt sagt, och nu har den mystiska fröken Y mailat och hävdar att det minsann är farsan sin han är lik. Bifogade foton:


Men snyggare slips t.h.

Sunday, March 01, 2009

Veckans tre största grattis

Då undrar ni säkert, vad var egentligen det viktigaste som hände i veckan? Och vad tycker Mannen om det? Topp tre:

3. Sossarna har utsett Ibrahim Baylan till ny partisekreterare. Mona Sahlin och Ibbe i partitoppen är motsatsen till en toppning av laget, och jag vill gratulera den borgerliga alliansen till ytterligare fyra år vid regeringsmakten.

2. Filmatiseringen av "Män som hatar kvinnor" har haft biopremiär. Jag funderar om det inte vore vettigast att vänta med att betitta underverket tills det kommer i långversion på DVD (2 x 90 minuter), men jag tror knappast jag kan hålla mig. Grattis Michael Nyqvist, du har photoshoppats till en 75-åring på filmaffischen av okänd anledning.



1. För första gången på 424 år lyckas en svensk tronföljare hitta en svensk att gifta sig med, och då är det en gymägare från Ockelbo som ser ut som en groda och pratar som Babsan. Grattis. Men ni blir ändå de första mot väggen när revolutionen kommer.

Contributors

Blog Archive