Monday, November 30, 2009

Begreppsförvirring

En gång för alla, vad är skillnaden på moral och etik? Individer med luckor i sin kunskapsskatt verkar använda begreppen synonymt. Okunnig bedrövelse.

Moral = sedlighet, uppfattning om rätt och orätt.

Etik = läran om moralen. NE: "studiet av moraliska fenomen och föreställningar.

Så långt var det ju enkelt. Sen blir det struligt... Mer från NE: "Inom filosofin används ordet "etik" som synonymt både med "moral" i betydelsen "en enskilds eller grupps grundläggande normer och värderingar" och med "moralfilosofi" i betydelsen "det systematiska studiet av etiker och det etiska"."

OK. Jag fattar ingenting.

Saturday, November 28, 2009

Otydlig journalistik

Fredagens "Skavlan" hade temat åldersskillnad i kärleksförhållanden. Gäster var bland andra Mats Sundin (12 år äldre än sin fru) och Unni Drougge (har skrivit om sin katastrofala relation till en yngre man). Monty Python-medlemmen Terry Jones var också gäst. Men varför? För att gruppen just släppt en ny DVD? Eller för att Jones är 67 år och mamman till hans nyfödda dotter är 26? Det glömde Skavlan prata med honom om.

Friday, November 27, 2009

Veckans bästa albumtitel

AK von Malmborg - "Vår tids rädsla för AK von Malmborg". Trevlig helg.

Wednesday, November 25, 2009

Ja! Vi blandar halvnakna kvinnor, övervåld och volleyboll!

Så tänkte de som gjorde dataspelen "DOA: Dead or alive". Sen kom nån på att man skulle göra spelfilm av det! "The film would have been the first of a trilogy but due to the poor box office performance, a sequel was never made." Nähä, allvarligt?!!

Tuesday, November 24, 2009

Man upphör aldrig att förWoWnas


... av kvällstidningarnas märkliga "journalistik". Hur fan orkar man med sin egen verksamhet? Igår körde BÅDA de två stora reklam för en TV4-dokumentär på första sidan, om en kvinna som talar ut om att hennes son dödade sin sambo. Nyhetsvärde: Noll. Hade man nåt botten med detta? Nix. Idag körde Aftonbladet ett löp med "Anders Bagge talar ut om sin svininfluensa. Jag hostade blod." Expressen ville inte vara sämre och berättade om en kvinna som mördats av någon som hon träffat genom dataspelet World of Warcraft. Vilken roll spelar det hur hon träffat sin mördare? Jag spelar inte dataspel själv, men är det inte lite väl uselt att försöka binda ett mord till ett dataspel där alver, orcher och dvärgar rider på rosa tigrar och skjuter blixtar på varandra? Man undrar ju hur många mord som begåtts bland folk som träffats i frimärksamlarkretsar.

Sunday, November 22, 2009

Thursday, November 19, 2009

Man kan skriva så att folk förstår. Eller inte förstår.

Läste Erik J Rudvalls lilla skrivhandbok "Ordning på orden". Han tipsar om hur man skriver lättfattad text, och anmärker bitskt ”Om du däremot ska skriva en text vars syfte – av politiska eller andra skäl – är att INTE bli läst ska du självklart göra motsatsen till allt jag predikar här. Det är också mycket effektivt. Titta i vilken lagtext du vill. Eller i en statlig utredning.”

Friday, November 13, 2009

Årets bästa debattartikel?

Storartad underhållning på debattsidan i dagens Expressen. Alla Vellingebor borde läsa och fundera en lång stund efteråt. Läs ni andra också!

Thursday, November 12, 2009

Conan - the Librarian

Jag skulle bli en så utmärkt bibliotikarie.

Entusiastisk tonåring: "Hej! Har ni några böcker om nanoteknlogi?!"
Mannen (som bibliotikarie): "Jo... men lilla vän... Man måste vara läskunnig."

En blind leder en blind, typ

Fortsätter förundras över den där militärpsykiatern i Texas som sköt ihjäl 13 i förra veckan. DN skriver "När Hasan efter sex år lämnade Walter Reed-sjukhuset för Fort Hood i Texas ansåg de att det större antalet psykiatriskt utbildade där bättre skulle klara att ta hand om honom och att övervaka honom." What´s up with that liksom? En galen muslimsk hjärnskrynklare som får jobb på kristen mördarbas - för att själv få vård?

Monday, November 09, 2009

Dagens Silfvernagel-Balassa: Khennet

Dagens coolaste namn har Khennet Tallinger, ordförande för fotbollsförbundets diciplinämnd.

Apropå honom måste jag också göra dagens generalisering/kategorisering/alla-dras-över-en-kamning: Fotbollshuliganer är idioter. Hur jävla skadad i hjärnan är man om man, efter att ens favoritlag vunnit en viktig match med 3-0, rusar in på planen och slår ned en av spelarna i motståndarlaget?

Wednesday, November 04, 2009

Dagens guldfisk vs silverfisk

Varför är det så stor skillnad på parklöv och Arklöv?

Monday, November 02, 2009

Samplingar är överskattat

Dansmusik kan bli jävligt coolt om man framför det live...

Sunday, November 01, 2009

Contributors

Blog Archive