Saturday, March 27, 2010

Veckans yrke: Lösningsarkitekt

Det vill jag bli! Tänk att kunna glida in på en coctailbjudning och diskret slinka ned visitkort med den titeln i de allra ostigaste pumornas femtitusenkronorshandväskor... Jag mysryser!

Monday, March 15, 2010

Varför läser jag inte Grönköpings veckoblad mer ofta?



"Natten till i dag berövades ett illdåd mot borgmästarinnan Sjökvist, vars make måste betecknas som något av det ruskigaste man bevittnat."

Mer interpunktionshumor till folket.

Sunday, March 14, 2010

Ygritte förklarar hur destruktiva förhållanden borde hanteras

Jon caught her wrist. “What if the man who stole you drank too much?” he insisted. “What if he was brutal or cruel?” He tightened his grip to make a point. “What if he was stronger than you, and liked to beat you bloody?”

“I’d cut his throat while he slept. You know nothing, Jon Snow.” Ygritte twisted like an eel and wrenched away from him. <...> “A man can own a woman or a man can own a knife,” Ygritte told him, “but no man can own both.”

- Ygritte upplyser Jon Snow, in George R R Martin´s "A Storm of Swords". Snart är det dags.

Friday, March 12, 2010

Språklådan del 82: -tion eller - ering?



Ni har säkert, precis som Mannen, i åratal legat sömnlösa över vad som egentligen är skillnaden mellan 'vaccinering' och 'vaccination'. Naturligtvis finns det en skillnad, den avslöjades i Språktidningen nr 6/2009: "Ändelsen -tion refererar till resultat eller till ett konkret ting, men -ering refererar till en aktivitet eller verksamhet (som leder fram till resultatet eller tinget)."

Thursday, March 11, 2010

Historien bakom orden, del 687



Inte många vet om det, men anledningen till att det heter 'kaffesump' är att mannen som uppfann kaffet, Arvid Nordqvist, kom från Sundbyberg, som ju kallas "Sumpan".

Wednesday, March 10, 2010

Ordbehandlarhumor

Word: "Du har skrivit 'kommandoraden'. Menade du 'kommandoräden'?"

Tuesday, March 09, 2010

"Hälften dör av fetma"

Så lyder det som Mannen redan nu har utsett till årets bästa albumtitel. Babian heter bandet. Vet inte om jag vågar lyssna på den dock, för jag är rädd att tonerna inte ska leva upp till de skyhöga förväntningar som titeln för med sig. Men vi får se - det verkar vara någon slags bob hund-klon, så hur illa kan det vara?

Monday, March 08, 2010

Då var det alltså den internationella kvinnodagen...


Jamie Lee Curtis, badass i "Blue Steel".

Kathryn Bigelow blev inatt den första kvinnan att vinna en Oscar för Bästa regi. Jag vill passa på att framhålla att jag alltid gillat hennes filmer, eller i alla fall de som jag sett. "Near Dark" ("Natten har sitt pris") är en bisarr vampyrrulle som sedan länge pryder min dvd-hylla. "Blue Steel" är en stilbildande polisfilm som vi fick se på universitet när jag pluggade filmvetenskap. Föreläsaren var helt lyrisk, han hade sett den hundra gånger och kunde all dialog och kameravinklar utantill. "Strange Days" är en oförtjänt marginaliserad sci-fi-dystopi med rollista av första klass. Och "Point Break" är ju... "Point Break".


Angela Bassett, badass i "Strange Days".

Jag är förresten förvånad att media inte dragit mer på att hon slog sin ex-make James Cameron på fingrarna med att vinna priset, han var ju också nominerad för sin "Avatar". Men han kan ju nöja sig med att det är den mest inkomstbringande filmen genom tiderna. Tvåa är väl förresten "Titanic", som också är ett Cameron-verk. Spontant tycker jag att han förtjänar all välgång - han verkar vara en man med integritet och starkt patos.

Paret Bigelow-Cameron var bara gifta i två år, 1989-91, och Bigelow var hans tredje av hittills fem fruar. Inte mycket ont blod verkar flyta mellan dem - han skrev manus till "Strange Days" flera år efter deras skilsmässa.


James Cameron "gratulerar" Kathyn Bigelow.

Jag har inte sett "The Hurt Locker" ännu, men jag gillade "Avatar". 3D-effekterna var underbara och budskapet var fint, om än lite väl plumpt framfört. Dock förundras jag över hur Cameron kan förneka likheterna med bröderna Strugatskijs "Snigeln på sluttningen". Har han kanske läst boken i sömnen?

Sunday, March 07, 2010

Öl är vänners bästa vän

... som Toke sa till Orm i "Röde Orm", som jag just avnjöt i mycket trevlig radioteaterversion från 1990. Det är veckans citat, och så tänkte jag igår kväll. Men det blev inga Tactical Nuclear Penguin den här gången heller.

Monday, March 01, 2010

"Min kropp är en bur" och andra kärleksbudskap



Peter Gabriel gör lågmälda, bitvis riktigt ödesmättade covers på nya plattan "Scratch my back". Min husgud Bob Ezrin bakom spakarna, precis som på första skivan från -77, och då hålls de annars så hippa världsmusikrytmerna till ett minimum. Bara att tjacka... eller kanske råka lyssna på Grooveshark istället? Riktigt starka låtval, inte bara gammalt mök utan även sånt som Herr Gabriel skulle kunna vara morfar till:

1. Heroes (David Bowie)
2. The Boy in the Bubble (Paul Simon)
3. Mirrorball (Elbow)
4. Flume (Bon Iver)
5. Listening Wind (Talking Heads)
6. The Power of the Heart (Lou Reed)
7. My Body is a Cage (The Arcade Fire)
8. The Book of Love (The Magnetic Fields)
9. I Think it's Going to Rain Today (Randy Newman)
10. Après Moi (Regina Spektor)
11. Philadelphia (Neil Young)
12. Street Spirit (Fade Out) (Radiohead)

Contributors

Blog Archive