Sunday, November 28, 2010

Veckans tema: Gitarronani


Robb och Lips i Anvil. Metal!!

2010-11-22:
Sundbyberg Film Festival helgen som gick:
"Anvil! The Story of Anvil" (betyg 4, Spinal Tap på riktigt!)
"The Wrestler" (betyg 4, kan knappt bärga mig till Aronofskys nästa!)
"In the Loop" (betyg 3, nära 4:an, äntligen fick man veta hur det går till innan det blir krig)
"Defendor" (betyg 2, lyfte inte riktigt, men Woody Harrelson är som vanligt utmärkt)
"24-timmarsjakten" (betyg 2, gillar inte Martin Short)

2010-11-22:
När en 12-strängad gitarr inte är nog - Chapman stick!



2010-11-24:
Dagens låt: Gruppen [Ingenting] tar det här med barnkörer till en helt ny nivå i "Satans högra hand".



2010-11-25:
Dagens omslag: Fleetwood Mac - "English Rose". Plattan med kanske inte helt okända slagdängan "Albatross" har ett väldigt intressant omslag.

2010-11-26:
Den här tjejen är bättre än du!



2010-11-28:
Inte gitarr, men definitivt onani. Var så god, Savants syndrom möter pvc!

Lillmormor och foliehattar

Noterar en läskig fäbless för new age-flumm nu på Sveriges Radio. Först har man släppt lös en kvinna vid namn Kajsa Ingemarsson helt ocensurerad en hel timme varje vecka. Gång på gång när jag råkat lyssna på hennes program har det handlat om "alternativmedicin" och shamanism, till exempel när hon helt okritiskt (och utan ironisk glimt i ögat) intervjuade en whitetrashkvinna som blivit medium för en indianstams anfäder. Ugh!

Och idag hörde jag en vansinnigt förvirrad kvinna få breda ut sina konspirationsteorier om skadlig strålning i mobiltelefoner i mediemagasinet "Publicerat". En strålkärring helt enkelt, med ett Täppasuttryck, som skrivit en bok om hur hemskt media mörkar de "forskare" som är kritiska mot mobilmaster. Det enda som saknades på tanten var väl en rejäl foliehatt.

Vad fan har hänt? Har programdirektörn blivit häxa? Jag har inget emot yttrandefrihet, men den här vetenskapfientligheten måste få ett slut.

Monday, November 22, 2010

Sunday, November 21, 2010

Be water, my friend. Be water.

2010-11-15:
Him: "Do you remember that day you fell outta my window?"
Her: "I sure do, you came jumping out after me."
Him: "Well, you fell on the concrete, nearly broke your ass, you were bleeding all over the place and I rushed you out to the hospital, you remember that?"
Her: "Yes I do."
Ur dagens låt: Edward Sharpe & The Magnetic Zeros - “Home”



2010-11-16:
Var har den här låten varit hela mitt liv? Era jävlar, som dolt det här för mig ända sedan 1984. Oförlåtligt. Cocteau Twins (bilden ovan) – ”Ivo”

2010-11-16:
Tidningen Internetworld "utser Sveriges 100 bästa sajter". Det finns alltså 100 bra svenska sajter? Det trodde jag inte.

2010-11-17:
Mannens adoptivson Jörgen har redan skrivit önskelista:
1. Frihett fron Shurgard
2. Mera ciggisar

2010-11-19:
Med helgen runt hörnet vill jag bara varna - bli aldri som dom här! Dom äter säkert bara masken i tequilan också.



2010-11-20:
Dagens citat: ‎
"Water, it can flow or it can crash. Be water, my friend." - Bruce Lee.
Apropå att man på SVT fått för sig att visa "Enter The Dragon" ikväll.

Thursday, November 18, 2010

Språklådan del 85: Livsstil



Paul Frigyes skrev något i senaste Journalisten som jag inte kan låta bli att sprida vidare och kommentera. Det gäller ordet 'livsstil'. Ursprungligen betyder det ordet ungefär 'sätt att leva sitt liv', alltså om val av till exempel relationer och förhållningssätt till normer. Nu, i dagens mediavärld, har vi något som heter 'livsstilsmagasin'. Då syftar man med livsstil på flockdjursbeteende, verklighetsflykt, extrem konsumtion och statushysteri.

Sunday, November 14, 2010

Svartur Svanur!



Jo, den heter faktiskt så, på isländska alltså. Noterar att Imdb-snittbetyget på Darren Aronofskys senaste "Black Swan" har gått ned från hysteriska 9,1 till mer rimliga 8,8. Men jag är fortfarande sjukt peppad. En film med både Natalie Portman och Winona Ryder kan inte misslyckas. Svensk premiär i mars enligt SVT - rättvist! :(

Heroine chic, hårda servar och Gollums coole farfar

Den här veckan gick fort. Några höjdpunkter:

2010-11-08: Snart är det dags för den där Cornelis-filmen, med Hans-Erik Dyvik Husby i huvudrollen som Vreeswijk själv. Shit, jag blir fortfarande imponerad på mig sjävl varje gång jag lyckas stava det där namnet, precis som med Guillou. Värma upp med en Hans-Erik Dyvik Husby-klassiker:



2010-11-10: Dagens citat är... inte alls dagens. Det är från 1977. ”Reklam, det är till för att folk ska köpa sånt som de inte behöver.” - Viktor, i "Ville, Valle och Viktor". Men lik förbannat är ju vissa reklamfilmer väldigt fiffiga, till exempel den här



… och den här



2010-11-10: Varför finns alla konstiga saker? Ta lettrism till exempel. Det känns liksom så överflödigt.

2010-11-10: Det här kommer man bara undan med en gång.

2010-11-12: Dagens citat är "Keith ser ut som sagovarelsen Gollums coole farfar." - Markus Larsson, om Keith Richards i Rolling Stones.

2010-11-14: Älskar söndagsmornar! Redan före kl 14 har jag redan hunnit åka långfärdsskridskor, långbrunchat med Jörgen (utcheckad från Shurgard), långbakat surdegspizza och nitat två personer som använde uttrycken "Gör´t!" och "Bra där!"

Saturday, November 13, 2010

Urdumt!



Per Edvin Fälting, som var ansvarig för dykarna vid Vasabärgningen, skriver i sin bok "I vått och torrt" (Hökerbergs förlag, Stockholm, 1990):
”Siste man som lämnade fartyget hade med sig en smördrittel upp. Den var trasig, men smöret fanns kvar. Jag smakade på det 300 år gamla smöret och det kändes som det dåliga fett vi fick i bakelser under kriget. Det kletade fast i gommen, men saltat var det. Efter ett par dagar var min mun full med blåsor. Läkaren kallade det svinkoppor. Han sa också att det var urdumt att smaka på det.”

Sunday, November 07, 2010

”Vad fan är det som händer egentligen?”

... är, i olika varianter, det flitigast förekommande uttrycket i Leif GW Perssons polisromaner. Mannen har börjat plöja den senaste, “Den döende detektiven”, och det är som vanligt en fröjd. Ärligt talat förstår jag inte hur andra deckarförfattare orkar hålla på – de flesta har ju inte en aning om hur polisarbete går till.

Annat som har hänt på sistone:
2010-10-24: Dagens citat: “Before you criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, when you do criticize them, you’re a mile away AND YOU HAVE THEIR SHOES!” Upphovsperson okänd.


2010-10-24: Onkel Kostja har rest ända från Sibirien för att få vara med på bröllopet! "Trolltyg i tomteskogen" kommer äntligen på dvd.

2010-10-25: Dagens citat: “When you think you need to be in control, what you really need could be to let go.” – Britta Persson, “Some girls some boys”.

2010-10-28: “Oh, oh, what a night, oh what a garden of delight...” Panflöjt när den är som bäst.

2010-10-29: Fredagsmys med videoapparatssamlaren med världens härligaste frisyr!

2010-10-29: Dagens cover: "Brothers In Arms" med Nina Persson & Jojje Wadenius. Äntligen nån som gör Dire Straits rättvisa.

2010-11-07: Såg just första avsnittet av "The Walking Dead". Godkänt. Jävligt snyggt om inte annat. Men jag har aldrig fascinerats av zombies.

Monday, November 01, 2010

Det här är Sveriges mäktigaste opinionsmakare

Ok, jag vet att jag inte får bry mig om det här, men jag kan inte låta bli. Jag kan aldrig sluta förbluffas av vad dagens ungdom läser och uppskattar. Tydligen heter två av landets mest populära bloggare Kenza och Tyra. De intervjuas i Nöjesguiden.

N: Bästa boken ni läst?
Tyra: Jag gillar deckare. Jag kommer inte ihåg vad de heter. Jag läste Hundraåringen och Tre sekunder som är ute nu. Fan, jag bara hittar på. Jag vet inte. Jag läser bloggar.

... tre centimeter längre ned i artikeln:
N: Vilka är dina favoritbloggar?
Tyra: Jag läser inte mycket bloggar för jag hinner inte. En dag kan jag läsa igenom alla bloggar. Då blir det Kenza och mina kompisars. Jag läser inte en enda modeblogg, inte ens Elin Kling. Jag läser bloggar jag kan identifiera mig med. Jag tycker om att läsa de som är äkta.

Alltså Tyra, du gillar inte att läsa böcker, men du läser istället bloggar, men du läser inte bloggar? Och du gillar att skriva om det som känns äkta, men du gör det inte själv? Check.

Kenzas svar på bokfrågan är inte mycket bättre...

Kenza: Jag läser mycket, men jag har ingen favoritbok. Jag älskar att läsa självbiografier om barn som har haft det jättesvårt. Det låter helt fel, men det är böcker jag tycker är intressanta.

Satan vilket jävla mörker. Sen börjar de gorma om hur dum nån annan stjärna som heter Paow är, som sagt att hon vill rösta på SD. Snacka om en blind leder en blind.

Och skrattfesten bara fortsätter...

N: Vad lyssnar ni på för musik just nu?
Kenza: Jag lyssnar mycket på Lady Gaga och Kanye West.
Tyra: Jag tycker att musik är bra. Jag är inte lika insatt som Kenza är. Jag lyssnar på det som spelas.

Så om man är insatt så känner man till de där två namnen?

N: Dra en vits!
Tyra: När jag hör en bra historia tänker jag att jag måste komma ihåg den så att jag kan dra den till någon. Men sedan glömmer jag.

Jag är inte förvånad Tyra.

Jag hoppas att allt bara är en ond dröm.

Har du vad som krävs för att bli häxa?

... var en rubrik på MSN-löpet idag. Jag tror "Har du vad som krävs för att inte bli häxa?" skulle dra mer läsare.

Contributors

Blog Archive