Sunday, August 15, 2004

Överraskande filmer

Ibland förvånas man av film. Här är två jag sett nyligen:



"Big Fish"
USA 2003
Regi: Tim Burton
I rollerna: Ewan McGregor, Albert Finney, Jessica Lange, Helena Bonham Carter...

Historien om en man som alla tror är mytoman. Vi får följa hans märkliga liv i tillbakablickar från hans dödsbädd.

En stor besvikelse för mig, då jag hade hört mycket gott om den. Burton har blivit hemskt ojämn. Ibland blir det jättebra ("Ed Wood", "Sleepy Hollow") och ibland jättedåligt ("Mars Attacks!", "Apornas Planet"). Den här filmen hamnar tyvärr i den senare kategorin. Stilmässigt liknar den "Edward Scissorhands" en del, och kanske "Beetle Juice". Nån sorts sagor för stora barn som packas lite väl fulla med moralkakor. Och inge Lisa Marie är det nu för tiden heller... *snyft* Men jätten var bra.


Ingen sån här i "Big Fish".


"De utvalda" ("Runaway Jury")
USA 2003
Regi: Gary Fleder
I rollerna: John Cusack, Rachel Weisz, Gene Hackman, Dustin Hoffman...

En advokat (Hoffman) ger sig på den amerikanska vapenindustrin i ett civilrättsmål. Fitch (Hackman) är en skrupellös man anställd av ett vapenföretag för att se till att rätt personer sitter i juryn och att målet vinns. Nick Easter (Cusack) är en svindlare som nästlar sig in i juryn för att försöka styra den, för att sälja domslutet till högsbjudande sida...

Oväntat lyckat för att vara en John Grisham-rättegångs-film. Måste nog vara den bästa sådana jag sett. Ganska trovärdig, trots sin otrolighet. Hoffman och Hackman briljerar, om än lite på "rutin".

Contributors

Blog Archive