Tuesday, February 21, 2006

Jobb - Skatt - Välfärd

För en tid sedan såg jag ett tv-program av journalisten Göran Rosenberg. Det handlade om arbetslöshet, invandring, särskilt läget i Södertälje m.m. I programmet fanns två uttalanden/faktauppgifter som jag tycker talar om en hel del om var Sverige är på väg.



Det första:
Lastbilstillverkaren Scania har idag i Europa cirka 20 % mindre anställda än för 5-10 år sedan, men producerar dubbelt så mycket. Scanias VD Leif Östling tycker att det går att rationalisera ännu mera, minst 7-8 % varje år. Det innebär 7-8 % färre anställda varje år, om man inte kan kompensera detta genom att få ut fler produkter på marknaden.

Det andra:
Ett citat av Gunnar Wetterberg, utredningschef på SACO:
”Det är det stora problemet: Vi betalar den offentliga välfärden genom skatt på människors arbete. Och när det blir färre som arbetar, då blir det svårare att finansiera de åtaganden vi har idag. Och det blir ännu svårare därför att det är fler som vill använda dessa [åtaganden].”

Är det bara jag som inser att allt detta svårligen "går ihop"? Vad är det meningen att människor ska arbeta med i framtiden? (Karl Marx värdelag kommer osökt i tanke - vilket värde har varor om ingen har råd att köpa dem? För ingen jobbar o.s.v.)

Contributors

Blog Archive