Tuesday, December 14, 2010

Bibeln - ett smörgåsbord för hjärntvätteri

SVT verkar ha anslutit sig till SR:s religionsvurm. Jag råkade zappa in i programmet "Biblen för nybörjare", nån slags brittisk kvasidokumentär serie där "vanliga människor" (läs: syndare) ska testa att leva som "riktiga kristna" i tre veckor.

Vi möter bland annat en kvinna som syndar bigtime hela dagarna - köper dyra skor, läser böcker om häxkonst (vad nu det är?), har sex utan äktenskap och har till råga på allt opererat in ett par rejäla silikonbomber. Hon är helt uppenbart väldigt osäker på sig själv, sin kropp, sina relationer och världen i största allmänhet.

Istället för nån vettig hjälp, som en psykolog, får hon träffa en präst. Han besöker kvinnan i hennes hem och kastar ut hennes dyra skor och häxböcker. Han pekar i Bibeln på Första Petrusbrevet 3:1-5, som säger:
"Er prydnad skall inte vara något utvärtes, håruppsättningar, guldsmycken och fina kläder, utan den inre dolda människan med sitt oförgängliga smycke, ett milt och stilla sinnelag det är dyrbart i Guds ögon."

Sounds peachy, eller hur? Vad prästen underlåter att nämna är meningen före bibelordet:
"Och ni kvinnor, underordna er era män, så att också de som inte vill tro på ordet kan vinnas utan ord tack vare sina hustrur, när de ser hur ni lever i lydnad och renhet."

... och meningen efter bibelordet: "Så prydde sig också förr de heliga kvinnorna som hoppades på Gud. De underordnade sig sina män."

Väldigt talande tycker jag. Man väljer och vrakar i den tvåtusenåriga skriften för att förvrida skallen på de sinnessvaga.

Contributors

Blog Archive