Sunday, January 29, 2012

No! Never triangle-face!



Årets album 2011: Death Cab for Cuties “Codes and Keys”, eller möjligen gravt underskattade Agnes Obels “Philharmonics”. Jag vill dessutom slå ett slag för min lite gubbigare sida - Rival Sons “Pressure & Time” och Paul Simons “So beautiful or so what”.

Årets bok 2011: Jag har lyckats med den ganska förbluffande prestationen att inte lyckas läsa en enda riktigt bra bok utgiven under året som gick. Faktum är att jag bara läste två stycken, och ingen av dem är i närheten av att förtjäna ett omnämnande i det här sammanhanget. Jag plöjde däremot två bra men obehagliga böcker från 2010, Sofi Oksanens ”Utrensning” och Beate Grimsruds ”En dåre fri”.

Årets film 2011: ”Your Highness”, av David Gordon Green, med Danny McBride, Natalie Portman och James Franco. Den enda film jag gett 5:a-betyget sedan 2006.



Årets citat 2011: "Man blir plågsamt medveten om sin egen dödlighet när man har en kniv i ryggen." - Bert Sundström, SVT:s utrikesreporter som blev knivhuggen i Kairo i februari.

Saturday, January 28, 2012

Språklådan del 86: Varför 'jorden' med 'j'?

En av svenskans största mysterier - varför böjer man namnet på vår planet? Planeten Earth, Tellus, borde rimligen heta Jord. Planeten Jord.

Från Språkrådets frågelåda:

Fråga: Stavas himlakroppar och stjärnbilder med stor eller liten bokstav?

Svar: Stjärnbilder och himlakroppar som är egennamn skrivs med stor bokstav: Oxen, Tvillingarna, Mars, Jupiter, Tellus, Venus etc.

Däremot ses inte jorden, solen, månen och universum som egennamn, och de stavas följaktligen med liten bokstav. Att de är vanliga ord ser man på att de kan förses med obestämd artikel (ett universum), att de kan böjas i bestämd form (jord-en) och i plural (sol-ar)

I andra språk råder andra konventioner när det gäller benämningen för jorden. Danskarna har valfrihet mellan stor och liten bokstav och skriver gärna ”her på Jorden”. Engelskspråkiga skriver ofta ”Earth” när det handlar om planeten som en del av universum och som den plats där vi lever.

Friday, January 13, 2012

Dagens Lillemor Silfvernagel-Balassa


Sofia Ulver Sneistrup, konsumtionstrendanalytiker på Lunds universitet.

Thursday, January 12, 2012

Lika som bär: Bill och Eddie



Van Halen har släppt nytt. Inte så illa, men Eddie ser väldigt sliten ut. Som Bill Murray i "Zombieland" faktiskt, och de gör de ju tydligen en poäng av i filmen också. Lika som bär.

Den underbara invaliden

Dagens affisch:

Thursday, January 05, 2012

Nördorgie deluxe



Dagens fynd på Myrorna. 20 spänn gav jag. 15 dollar på Ebay. Svisch!

Contributors

Blog Archive