Saturday, January 02, 2016

Bäst 2015


Årets låt 2015:
”Believe (Nobody Knows)” med My Morning Jacket. Jag älskar när musik är så här omedelbar, så genast slående. Javisst är det en ripoff/hommage till Kraftwerks ”Tanzmusik”, men det är BRA. Annat extra bra: ”Delirious” med Susanne Sundfor, ”Kelly” med Amason, ”You Should Have Gone To School” med BC Camplight, “The Everlasting Muse” med Belle & Sebastian och “Holy Shit” med Father John Misty. You try - you like!


 Årets album 2015:
Laura Marling – “Short Movie”, så fantastisk. Kul att se henne spela på Medis i somras också. Bubblare: My Morning Jacket – “The Waterfall” och Belle & Sebastian – “Girls in Peacetime Want to Dance”.


 Årets film 2015:
”Mad Max: Fury Road” stod i en klass för sig i år. Jag satt bakåtpressad i biostolen mest hela tiden och tänkte ”Det kan inte vara så här bra!”. Non stop underhållning med hjärta och hjärna. I princip alla som gjort actionfilm de senaste 10-15 åren borde skämmas. Annat som var bra: ”Star Wars – The Force Awakens” var otippat stark, även om man lånade orimligt mycket från handlingen i ”A New Hope”. En annan stark film var Alex Garlands ”Ex Machina” som märkligt nog aldrig fick gå upp på svenska biografer. Filmvetare kommer tröska nivåerna av budskap och undertext i den historien lääänge.

Årets besvikelse på filmfronten var utan tvekan ”Avengers: Age of Ultron”. Jag känner inte igen Joss Whedon i detta magplask. Aldrig spännande, aldrig roligt.

Nästa år verkar bli en jobbig tid för plånboken hos den som är intresserad av att se effektspäckad film på bio: Assassin´s Creed, Batman vs Superman, Captain America 3, Deadpool, Doctor Strange, Gambit, Ghostbusters, Independence Day 2, Knights of the Round Table, Rouge One - A Star Wars story, Star Trek 3, Suicide Squad, Tintin och Solens tempel och X-men Apocalypse!


Årets bok 2015:
Jag har skamligt nog bara hunnit läsa tre skönlitterära verk som utkom under året: ”Bombmakarens och hans kvinna” av Leif GW Persson, ”Det som inte dödar oss” av David Lagercrantz och ”Rörelsen” av John Ajvide Lindqvist, och ingen av dessa kommer i närheten av utmärkelsen. Snarare var alla tre besvikelser. Istället skulle jag vilja framhålla Roland Paulsens ”Vi bara lyder”, en fackbok om något så osexigt som Arbetsförmedlingen. Lättsam, spektakulär, lättläst och viktig – alla borde läsa den.

Årets citat 2015:
"Problemet med arbetsskador som drabbar amerikanska ekonomer är att de har en tendens att sprida sig; till andra länders ekonomer, till folkvalda politiker – och så småningom till oss alla, till folket." - Nina Björk

Contributors

Blog Archive