Sunday, July 25, 2004

Fyra filmer jag såg i veckan

Här kommer korta kommentarer om fyra filmer, två att se och två som man
nog kan överleva utan.

"Gosford Park"
USA/UK/Italien/Tyskland
Regi: Robert Altman
I rollerna: Maggie Smith, Michael Gambon, Kristin Scott Thomas, Charles Dance, Kelly Macdonald, Stephen Fry, Clive Owen, Helen Mirren, Emily Watson, Derek Jacobi...

England 1932. En stor släkt och deras vänner samlas i en herrgård för en helg med fest och jakt. Alla har hemligheter för alla, inte minst tjänstefolket. I centrum finns Sir William McCordle (Michael Gambon), en man som många har ouppklarade affärer med...



Som vanligt har Altman lyckats skaka fram gräddan av bra skådisar, och deras insats och dialogen är det sannerligen inget fel på. Idén att ha två parallella handlingar, en med herrskapet och en med tjänstefolket är bra, men Oscar för Bästa originalmanus MY ASS! Det fungerar helt enkelt inte att introducera 30-40 karaktärer de första tjugo minuterna av en film och förvänta sig att tittarna ska hänga med - jag har sett mååånga brittiska deckare i mina dagar, men jag var helt chanslös här. Dessutom är jälva grundplotten på tok för tunn. För lite handling helt enkelt, man satsar istället på att mängden färgstarka karaktärer att bära filmen. Felfelfel. Ödsla inte tid på att se den här filmen, det är inte värt det. Altmans ojämnhet håller nu allvarligt på att slå över till oduglighet. Kanske är det dags för pension?

Intressant att notera: Bob Balaban, som har skrivit manus och spelar 'Morris Weissman', är kanske mest känd som 'Russell Dalrymple' i 'Seinfeld', den tv-bolags-chef vars dotter George Costanza dejtar i fjärde säsongen.

"Insomnia"
USA 2002
Regi: Christopher Nolan
I rollerna: Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank...

Ett par Los Angeles-poliser skickas till Alaska för att utreda mordet på en ung flicka. Den ene av dem råkar skjuta sin partner vid ett tillslag, och han finner sig plötsligt i en relativt omöjlig situation.



Den mest intelligenta, originella polis-jagar-galen-mördare-film jag sett på jag vet inte hur länge. Pacino är osannolikt bra, alltid trovärdig som han är. Det förvånar mig en aning att Nolan tidigare gjort den gravt experimentella, och i mitt tycke inte helt igenom lyckade, "Memento". Den här filmen är nämligen ganska 'basic', men grymt bra. Se den.


"Spider-Man 2"
USA 2004
Regi: Sam Raimi
I rollerna: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina...

Peter Parker brottas med en mängd problem - pengar, kärleken och frågan huruvida han ska fortsätta bekämpa brott som Spindelmannen. Han lär också via skolarbete känna Dr. Otto Octavius, en forskare som efter en olycka blir galen och slår sig på en kriminell karriär som "Doctor Octopus".

Riktigt lyckad uppföljare på den riktigt lyckade första filmen. Visst, här finns en
och annan moralkaka för mycket ibland, och dataanimeringarna känns lite "tecknat" några gånger, men annars en mycket bra film. Så här ska filmatiserade serietidningar vara. Extra kul är alla småkaraktärer (regissörens brorsa och Bruce Campbell ska ju alltid vara med) och J. Jonah Jameson (nedan) är hysteriskt rolig.




"High Fidelity"
USA 2000
Regi: Stephen Frears
I rollerna: John Cusack, Frank Black, Iben Hjejle...

Rob är en loser och popnörd som äger en skivaffär i Chicago. Hans tillvaro består mycket i att göra 5-i-topp-listor av olika slag och bli dumpad av tjejer. När hans senaste, Laura, lämnar honom börjar han grubbla över varför just han har sån otur.



Filmen är OK för att vara en romantisk komedi som utger sig för att vara något annat. Det blir ju helt enkelt "Bridget Jones dagbok" för musiknördar. Jag antar att boken är bättre. I mindre roller ses Johns syrra, Tim Robbins, Catherine Zeta-Jones, Lisa Bonet och ingen mindre än Bruce Springsteen.

Contributors

Blog Archive