Thursday, September 21, 2006

Wanja hjärta näringslivet = sant

Wanja Lundby-Wedin är tydligen aktuell för partiledare i sossarna. Vilket jävla skämt! Vadå, är Joakim Von Anka upptagen med annat? Krösus Sork? Vidkun Quisling?

Läs detta, från Uppdrag Gransknings program om bonusavtal inom näringslivet. (Det är alltså apropå hur forskning visar att direktörernas bonusar inte någonsin har haft någon inverkan på företagens resultat. Snarare visar det sig att bonuspengarna rasslar in tack vare generell uppgång på börsen.)

"VI TRÄFFAR LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och frågar vad hon tycker om ersättningarna till direktörerna:
- Jag tycker att de är hutlösa. Det finns sällan någon rim och reson hur man ökar ersättningarna till de högsta vd:arna. Hur en liten elit ska vara värda så mycket, utan koppling till prestation eller hur det går. Ibland får man ju till och med högre lön när man lägger ner företag, säger Wanja Lundby-Wedin.

Men hon, som är så upprörd över bonusar och direktörslöner, hon representerar själv mer pengar på Stockholmsbörsen än någon finansmiljardär. Wallenberg har 35 miljarder på börsen, H&M:s huvudägare Stefan Persson drygt 80 miljarder. Wanja Lundby-Wedin sitter i styrelsen i fyra bolag som tillsammans har 145 miljarder bara på Stockholmsbörsen: Första AP-fonden, AMF, Folksam och AFA Försäkringar. Och dessa bolag är så stora att de ibland får plats i valberedningar, där man själv är med och lägger förslag om exempelvis styrelsearvoden.

"Vi vet att många direktörer har alldeles för höga löner och alldeles för höga bonusar", sa Wanja Lundby-Wedin när hon talade på första maj. Men bolagen hon representerar röstade inte nej till ett enda incitamentsprogram förra året.
- Jag ska göra vad jag kan för att leva upp till uppdraget från våra medlemmar, säger Wanja Lundby-Wedin.
Känns det som du har lyckats bra?
- Så här långt ser vi en utveckling som går i fel riktning."

Nähä?! Fel riktning? Säger du det Wanja?! Jävla idiot. Brinn i helvetet.

Contributors

Blog Archive