Wednesday, March 25, 2009

Beneath me, this awful city, it screams like an abattoir full of retarded children

[abattoir = slakthus]

Kikade på "Watchmen". Antar att alla känner till historien, så här följer lite åsikter.



Det var mäktigt, episkt och förvånansvärt lik serien. Nästan ruta för ruta har återskapats, och med oväntat mycket av berättelsens mörker och djup välbehållet. Därmed är det också en film för vuxna, och de som kan sin 1900-talshistoria. Om man till exempel inte vet vem Richard Nixon är, eller att det är lustigt att han är inne på sin 5:e mandatperiod i Vita huset i filmen, kan man lika gärna avstå att titta. Och mycket riktigt droppade några 15-åringar ut ur salongen efter en stund, efter att de några gånger tittat på varann och skakat på huvudet. De skulle väl hem och gråtrunka framför World of warcraft, eller något annat som ger omedelbar stimulans utan tillfälle till eftertanke.



Filmen är alltså falskt marknadsförd, eftersom många tror att det är nån slags X-men-klon. Men som film ger jag den godkänt. Jag förstår ju att seriens skapare Alan Moore helst skulle slippa se den bli film, men det hade han ju kunnat tänka på innan han gjorde sig av med rättigheterna över den. Utan att kunna särskilt mycket om foto vill jag säga att fotot är underbart, och dagens specialeffekter gör ju ingen besviken. Dessutom är musiken är härligt vald, ofta utifrån citat från serien - till exempel är det ju snudd på ståpäls när Nite Owl och Rorschach vandrar över snön till "Two riders were approachin, and the wind began to howl" i Hendrix version av "All along the watchtower". Men framför allt är skådespelarna inget mindre än fantastiska. Jag hade knappt hört talas om någon av dem, vilket ger massor av extra trovärdighet (jämfört till exempel med alla svenska filmer, där minsta biroll ju hade ett känt ansikte).

Det är uppenbart att regissören Zac Snyder vill förvalta serien - få med allt och inte tillföra eller betona något nytt. Och Time Magazine rankar serien "Watchmen" som en av de hundra bästa romanerna sedan 1923. Det är ingen jävla slump.

Contributors

Blog Archive