Saturday, January 31, 2009

Knarkträsket eller inte knarkträsket del 871: Jeff Goldblum



Vän av ordning undrar så klart vart den duglige skådespelaren Jeff Goldblum tog vägen. Om man bortser från "The Life Aquatic with Steve Zissou" så har han inte gjort mycket väsen av sig alls sedan storhetstiden under 1980-talet med "Flugan" som främsta prestation. Några småroller under 90-talet ("Jurrasic Park", "Independence Day"), annars mest B-filmer, inhopp i tv-serie och röst i barnfilmer. Jag tippar: Knarkträsket!

Men ett envist rykte säger att han säljer wafers:

Thursday, January 29, 2009

Senaste nytt från mitt badrum

Mr Muscle har löst proppar i avloppet. Nu tömmer man badkaret på en minut istället för en halvtimma.

Ny halkskyddsmatta är inhandlad. Den är blå som en nystrypt ungmoderat.



Spindeln utfodras med kyckling. Man lägger en liten bit (cirka 1 x 1 mm) i dess nät, och spindeln hämtar den, drar in den i sitt hål och mumsar sig jättefet.

Wednesday, January 28, 2009

Att lyssna på Rix FM...

... endast, är ungefär som att bestämma sig för att se på TV, slå på en random kanal och sedan stirra på den oavsett vad som visas.

Tuesday, January 27, 2009

Det är i skärningspunkten mellan språket och moralen som vår nya frihet blir synlig

Läste ju klart PO Enquists "Ett annat liv" nyss, och måste dela med mig en liten grej. Nån gång på 60-talet ringer vännen och regissören Ingmar Bergman upp Enquist. Han har *surprise* ångest, denna gång över hur besvärligt det är med journalister och intervjuer. Enquist föreslår Bergman att han som svar på varje fråga först ska göra en konstpaus, som om han tänkte efter, och sen säga "Det är i skärningspunkten mellan språket och moralen som vår nya frihet blir synlig." Så briljant.

Mycket bra bok för övrigt, även om det är ett ständigt elände. Och den kräver en hel del förkunskaper av läsaren, om de namn och företeelser som rusar förbi. Inget för icke-intellektuella.

Monday, January 26, 2009

Och spana in solbrillorna

Veckans vintervideo: Queen ”Spread your wings”. Förbannat bra låt. Freddie Mercury är som vanligt intressant utstyrslad.

Mannen läser Fria och blir som vanligt förbannad

Fria tidningen (inklusive Stockholms Fria) dimper ned i brevlådan cirka klockan 03.00 varje lördag, natt mot söndag. Då vaknar alltid Mannen. Vet inte om det är meningen att man ska rusa upp direkt då, mitt i natten, och läsa sig upprörd och förstörd av allt elände som rapporteras om. Denna vecka väntade jag med att läsa mig upprörd och bli förstörd av allt elände ända till idag, måndag vid lunchtid. Tidningen ETC gör en förresten ännu mer upprörd än Fria-tidningarna, så den har jag tvingats sluta läsa.



Först: Lägg för helvete ned allt trav! Eller "travsport" eller vad fan de feta, sinnessvaga och empatistörda män i 50-årsåldern som roas av detta påfund nu kallar det. Läser (här) om hur de stackars djuren får tungan fastbunden, huvudet nedspärrat och speciella öronproppar "som under loppet kan ryckas ut för att aktivera flyktinstinkten". För att inte tala om alla bisarra träningsmetoder och skador som hästarna utsätts för. Jamenarhallå, vad fan är det frågan om?! Är detta i verkligheten? Låt de feta männen i 50-årsåldern springa själva med tungan fastbunden och aktiverade flyktinstinkter, och låt andra satsa pengar på vem som kommer först i mål. DET skulle vara underhållning det!



Sedan: Professor Mattias Gardells krönika "Får de göra så?" om Israel-Palestina-konflikten bör alla läsa. Fler röster måste höjas för att dra ned brallorna på FN. Det är en falsk skitorganisation som finns till för att hålla de starka fortsatt starka, och de svaga fortsatt svaga. Det vore tragiskt om det ska krävas fler världskrig för att skapa äkta rättvisa i världssamfundet, men det lär väl bli så, mark my words.

Sunday, January 25, 2009

Det är mycket Norge nu



Jag märker att det är lite Norge-tema här på bloggen på sistone (förutom Phil Lynott-temat då). Idag säger jag så här: Har vi så förbannat klent med svenskt programledarmaterial att vi måste importera en norrman, Fredrik Skavlan? Jag är inte imponerad av hans program, han blev fullständigt ägd av Lukas Moodysson. Och att ha en "lyssnande stil" borde vara en självklarhet för alla som gör intervjuer.

Saturday, January 24, 2009

Pungt slut appendix



Jag glömde att nämna El Perro del Mars "From The Valley To The Stars" som en av 2008 års bästa skivor när jag summerade året. Nu fick ju tanten P3 Guld-priset för Årets pop, vilket jag iofs tycker känns lite märkligt. Det är ju en temaplatta, ganska djup och deppig, inte särskilt poppig. Bra när man vill varva ned. Av nån anledning påminde den mig om Alice Coopers temaplattor från 70- och 80-tal. Lyssna själva.

Veckans citat



”Ge ungdomen en flaska brännvin innan idrotten tar dem.”
- Per Inge Torkelsen (norsk clown)

Friday, January 23, 2009

Phil Lynott - rest in peace del 4



Phil Lynott webtips 4: För att få en komplett bild av Lynotts geni och ofattbara coolhet, skåda videon till Thin Lizzys "Chinatown" från 1980. Skruva för helvete upp volymen! Vilket intro, vilket riff, vilken trumonani! Och vilken jävla ståpäls man får.



Jag blir gråtfärdig när jag tänker på vad Phil Lynott hade kunnat uträtta om han fått leva.

Wednesday, January 21, 2009

Det omöjliga har hänt igen...

... min a-kassa har sänkt avgiften med 10 spänn! Drömmer jag? *Nyper mig i armen*

Phil Lynott - rest in peace del 3



Phil Lynott webtips del 3: Bandet Thin Lizzy hade självdistans nog att spela på en liten pub även när de stod på toppen av sin karriär. Inte det bästa ljudet - ni kan ju alltid köpa skivan, "Thunder and lightning" från 1983.

Tuesday, January 20, 2009

Inte alla israeler är onda



... ta till exempel författaren Amos Oz. Redan i höstas anklagar han det israeliska arbetarpartiet för att ”säga en sak, men göra en annan”… Det där låter bekant för oss svenskar, eller hur?

Mer visdom från Oz, från dokumentären som sändes på SVT nyligen:
”Vissa människor kommer alltid att attraheras av ett sätt att leva som påminner om en stor familj. Ett sätt där man delar allt och tar ömsesidigt ansvar för varandra. /…/ Vi lever nu i en värld där människor arbetar hårdare än de vad de borde, för att kunna tjäna mer pengar än vad de behöver, för att kunna köpa saker som de egentligen inte vill ha, för att kunna imponera på människor de inte gillar. Detta kommer att leda till en reaktion, och den reaktionen kommer åter igen att leda till någon sorts frivillig kollektivism.”

Phil Lynott - rest in peace del 2



Phil Lynott webtips nummer 2: För att lätta upp stämningen efter gårdagens djupa intervju rekommenderar jag en titt på videon till "Out in the fields" som Lynott gör tillsammans med Gary Moore. Året är 1985, alltså bara några månader innan det tragiska frånfället. Poserna! Jackorna! Instrumenten! Den usla videotekniken! Och det är en underbar låt, med ett budskap som fortfarande är allt för aktuellt.

Monday, January 19, 2009

Phil Lynott - rest in peace del 1



Det har nu hunnit gå 23 år sedan en rockens verkliga legender Phil Lynott lämnade jordelivet. Han har med åren blivit en av mina främsta husgudar. Så otroligt begåvad och så förbannat cool. Jag vill hedra hans minne med några webtips denna vecka.

Tips nummer 1: Sveriges Radio har lagt ut ett fantastiskt radioprogram där någon slags knattereporter intervjuar Phil. Uppblandat med musik är den nästan en timma lång, och man märker att hennes ibland ganska märkliga, naiva frågor gör att offret trivs. Det blir ett unikt, intressant samtal.

Sunday, January 18, 2009

Allt var inte vilse i pannkakan

... utan många barnprogram som visades när jag var barn var ju riktigt trevliga.





Allt som Gösta Ekman tar i blir guld. Mmm, nästan allt då.

Allt blir roligare med norrmän!



Jämför följande meningar:

”Popstjärnan Boy George får 15 månaders fängelse för att ha kedjat fast en prostituerad i sin lägenhet.”

och

”Popstjärnan Boy George får 15 månaders fängelse för att ha kedjat fast en norsk prostituerad i sin lägenhet.”

Den sistnämnda är från ett TT-telegram.

Thursday, January 15, 2009

... som en yrvaken spindel på skarsnön

Några reflektioner från veckan som (snart) gått:



Jag rekommenderar Jonas Gardells "Vinter i P1"-program. Sveriges svar på Ellen Degeneres gör det igen.



Guldbaggegalan var inte alls så lam som alla verkar tycka. Vad fan begär ni av lilla Sverige? Det enda som störde mig var detta evinnerliga skitsnack om Nils-Petter Sundgren. Jaha, han är gammal. Och? Han fick ju trots allt sparken som recensent på TV4, det är väl straff nog åt nån som inte gjort många andra fel än åldrats.



Det pågår en helt enorm debatt om Liza Marklunds författarskap. Om jag har förstått det rätt så har hon skrivit en bestseller (om en misshandlad "Mia") som inte var helt dokumentär, men ändå kallat den "en sann historia" på framsidan. Sen har hon yrat om "jamen det är Mias sanning" och att alla har egna versioner av sanningen bla-bla-bla (meanwhile som hon räknar hon sina miljoner i nån lyxvilla i Spanien). Boken lär också hela tiden marknadsförts som en roman, inte som en fackbok. Ernst Brunners kommentar till detta: "Marklunds problem är inte fiktionskaraktären eller sanningshalten utan hennes oförmåga att skriva. Det är problematiskt att kalla det för en roman när det per definition är ett skönlitterärt arbete med en konstnärlig ambition och det har den boken absolut inte."

... och nu ska också "Mias" okände son skriva bok, om hur det var att växa upp i ett samhälle där alla visste att han var Mias son. Härmed efterlyser jag att Mias sons HUND omgående hör av sig till mig så ska jag hjälpa honom skriva en bok om hur det varit att leva i närheten av personer som... Ni fattar.



Legendariska rapgruppen Run DMC väljs i år in i rockens Hall of fame. Jag upprepar: _Rockens_ Hall of fame.



Idag kom ett pressutskick från TV6 om att de ska börja visa nyversionen av 80-tals-tv-serien "Knight Rider". Jag citerar: "Den talande superbilen KITT gör comeback och är tuffare, snabbare, och listigare än någonsin. Bakom ratten sitter Mike Traceur som spelas av hunken Justin Bruening. Kan han bli vår nästa David Hasselhoff?" Min kommentar: Nej, vi vill inte att stackars Justin ska bli en lönnfet gubbe som sjunger schlager i Tyskland och filmas när han ligger och fyllekäkar på ett badrumsgolv.




Mannens kortanalys av utvecklingen i Gaza i vinter: Israel hade alltså spärrat av Gaza – men ändå lyckas Hamas skjuta raketer mot Israel från Gaza. Raketerna skjuts framförallt på grund av att för att Gaza är avspärrat. Ergo – varför spärra av Gaza?

Monday, January 12, 2009

Nu e salladen stekt!

Sveriges bäste författare Nikanor Teratologen utkommer i april med ny roman, "Att hata allt mänskligt liv".

Det som hade kunnat bli så bra



Hade stora förhoppningar på Frank Millers "The Spirit", men nu lutar det åt att jag inte vågar se den alls. Inte så ofta DN tar fram 0-betyget och skriver "Storyn ser ut som något man kunde ha fått fram efter att ha matat David Lynch med LSD och bett honom återberätta "Jakten på den försvunna skatten"." Ajaj. Men David Lynch är väl alltid på LSD i och för sig.

Konstigheter del 3641

Hur fan kan Svenskt Näringsliv bestämma vad som är Årets julklapp FÖRE jul?!

Sunday, January 11, 2009

Tysk tv är roligare!

Strålar och stålar



Veckans hjälte: Täppas Fogelberg. Nu är Sveriges bästa programledare åter igen anmäld av sina lyssnare, denna gång inte till granskningsnämnden, utan till handikappombudsmannen.

Jag tycker visserligen det är obehagligt att människor mår dåligt, men nu är det ju, vad jag förstår, så att det inte är vetenskapligt bevisat att det finns elöverkänslighet. I FASS står det så här "Mängder med undersökningar har gjorts där man utsatt individer för omväxlande påverkan/icke påverkan av elektromagnetiska fält (utan att individen vetat om elektriciteten varit på eller av). Vid dessa undersökningar har man inte kunnat påvisa något samband mellan påslagen elektricitet och besvär."

Intressant är också att det nästan aldrig är 30-åriga elektriker/ingenjörsutbildade män som blir allergiska mot el, utan nästan alltid kvinnor över 50 år som inte kan skilja på en mobiltelefon och brödrost.

Täppas lackade ur på dessa strålkärringarna den där veckan och sa bland annat att elöverkänsliga är "humorlösa personer som tycker att lidande är en form av njutning" och "hypokondriker som vill ha kontroll på sin omgivning". Stor humor.



Veckans antihjälte: Margot Wallström

Jag nämnde just i en diskussion att jag inte har förtroende för Mona Sahlin. Hon känns inte trovärdig. Då nämnde jag också att Margot Wallström verkar vara en bättre partiledare, med mer pondus och rent av intelligent, för att vara sosse alltså. Tillåt mig att ta tillbaka detta. Expressen har i veckan berättat om det obegripliga svineri Margot ägnar sig åt i Bryssel. Vad är fel i den här människans hjärna?

- Avgångsvederlag på 5 miljoner. Det är alltså en peng som man får för att man slutar på sitt jobb. Varför får man betalt för att SLUTA jobba? Helt sinnessjuk.
- Pension på 1,2 miljoner per år när hon drar sig tillbaka. Må så vara, men summan är ju bisarr.
- 237 680:- i lön varje månad. Sinnesjukt.
- 55 000:- i ytterligare bidrag varje månad, bland annat 35 000:- för dubbelt boende (LOL!), 3600:- i barnbidrag för sin yngste son (vanliga dödliga får 950:-), 5000:- i "utbildingsbidrag" för sin vuxne son (?!) och 1700:- för att hennes make är arbetslös!

Vad fan är det här egentligen? Det påminner ju om hur folket tvingades försörja adeln under medeltiden. Och hon är alltså en av Socialdemokratiska arbetarpartiets ledare? Kan hon inte avsäga sig denna orgie i lyx och arbeta för dessa avskaffande?

Sverige betalar årligen 26 miljarder för att vara med i EU. Inte undra på att vi bara får hälften tillbaka om vi ska försörja ett helt hov av Margot-personer.

Thursday, January 08, 2009

Årets dokumentär

Såg att Henrik Tideman fick Weird Science tv-pris för sin dokumentär "Tidemans straffsparkar" som jag nämnde här redan i april. Jag tycker hans kommentar till priset säger allt: "Jag ångar ingenting. Men om det är några fler som vill visa uppskattning för dokumentären så vill jag gärna att de växlar in den uppskattningen i reda pengar."

Saturday, January 03, 2009

Pungt slut

Tänkte summera 2008. Hoppas ingen misstycker.

Årets skiva: Tyckte inget stack ut sådär jättemycket i år, så jag väljer Hellsongs “Hymns In The Key Of 666”. Alldeles utmärkt. Kul var också Kleerup och Judas Priest. Årets besvikelse var, inte så överraskande, Metallicas ”Death Magnetic”.

Årets bok: I grenen skönlitteratur vinner ”Människohamn” av John Ajvide Lindqvist. Annars ”Vad är konst?” av Ernst Billgren, denne gudarnas konung som går bland oss dödliga. Ett smakprov:
Fråga: Bör man göra någonting bra?
Kort svar: Inte nödvändigtvis.
Långt svar: Jakten och pressen på att göra något bra är stenhård och lite rörande, det tar bort fokus på vad personen egentligen är intresserad av och lotsar alltid in oss bland de vedertagna och allmänna ideal som dominerar agendan för stunden. Bättre att göra något och sedan försöka tycka det är bra (som många gör med sina barn) än försöka göra om det man gjort till något bra (som tyvärr vissa också gör med sina barn). Konst som historien bedömer som viktig är ofta ett sant avtryck av tidsandan som rådde då. Hade de försökt göra den bra istället för sann hade den blivit mindre viktig, viljan att göra någonting bra kan liknas vid självcensur.


Årets film: "Låt den rätte komma in".

Årets uppfinning: Pizzatårta.



Årets ord: Obamisk. Nu återstår det bara för Obama själv att visa vad det betyder.

Årets låt: Svårt, men i dag är det ”California Dreamer” med Wolf Parade.

Contributors

Blog Archive