Wednesday, May 05, 2004

Tre filmer för dig att se!



Lantana
Regi: Ray Lawrence
Austalien 2001
I rollerna: Anthony LaPaglia, Geoffrey Rush, Barbara Hershey...

Det börjar, som så ofta, med att en kvinna hittas död. Sedan kastas vi in i flera livsöden, som till en början inte verkar ha mer gemensamt än att de alla verkar dölja något.

Mörkt drama i "Magnolia"/"Short Cuts"-stil, berättat i en väldigt maklig takt. Förenar klassisk, amerikansk mordmysterium med brittisk, Ken Loach-isk diskbänksrealism. Rekommenderas, helt klart sevärd, men inte riktigt så bra som man trodde efter att ha läst somliga recensioner (Andres Lokko bl.a).



Roger Dodger
USA 2002
Regi: Dyland Kidd
I rollerna: Campbell Scott, Jesse Eisenberg, Isabella Rossellini...

Roger Swanson är en hopplöst cynisk reklamarbetare med ett knivskarp sinne
för dråpliga kommentarer, som tror att han kan bemästra varje kvinna han möter. Denna tro sätts på starkt prov när hans 16-årige dotterson Nick kommer på oväntat besök till storstan. Nick vill desperat bli av med sin oskuld och ber sin morbror om hjälp...

Ett fint porträtt av manligt ego, livets gåtor och New York med dess allra mest
obehagliga invånare. En svart komedi som kan få vilken storstadsromantiker som helst att komma på andra tankar. Mycket rolig.



Ripleys Game - En man med onda avsikter
Regi: Liliana Cavani
USA/UK/Italien 2002
I rollerna: John Malkovich, Dougray Scott, Ray Winstone...

Lurendrejaren, mördaren och fullblodspsykopaten Tom Ripley (Malkovich, men som vi senaste minns i Matt Damons skepnad i "The Talented Mr Ripley" från 1999) är tillbaka, nu äldre, mer reserverad, men fortfarande lika kall och galen. Han har köpt en herrgård i Italien och tror sig ha slutat med allt dumt. Men så dyker en gammal affärsbekant upp och ber honom om en tjänst; en rysk gangster i Berlin måste mördas. Ripley vägrar, men kommer på den lysande idén att tvinga en oskyldig granne som förolämpat honom på en fest att hjälpa till!

Svårtdefinierbar härlighet efter Patricia Highsmiths bok "En man med onda avsikter". Mysig italiensk stämning. Musik av Ennio Morricone.

Contributors

Blog Archive